30 iunie - Ziua internaţională a asteroidului (ONU)

Informatii 30.06.2021 0 comentarii

La 30 iunie este marcată Ziua internaţională a asteroidului. Demersul are rolul de a expune publicului importanţa reprezentată de aceste corpuri cereşti.

În decembrie 2016, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/71/90 prin care a stabilit data de 30 iunie drept Ziua internaţională a asteroidului pentru ''a marca anual, la nivel internaţional, aniversarea impactului produs de cel mai mare corp ceresc în regiunea Tunguska, Siberia, la 30 iunie 1908, şi pentru a spori conştientizarea publicului în ce priveşte pericolul impactului cu un asteroid'', potrivit www.un.org.

Propunerea pentru instituirea acestei zile a aparţinut Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului, fiind ulterior aprobată de Comitetul privind utilizarea paşnică a spaţiului îndepărtat.

Ziua internaţională a asteroidului este marcată oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educarea şi creşterea gradului de conştientizare în cadrul comunităţii internaţionale asupra rolului asteroizilor în formarea universului, asupra modului în care pot fi valorificate resursele acestor corpuri cereşti, precum şi în ceea ce priveşte potenţiala explorare a acestora sau despre modalităţile în care poate fi protejată planeta de viitoare coliziuni ale asteroizilor, potrivit https://asteroidday.org.

Cei care au avut iniţiativa marcării acestei zile au fost astrofizicianul şi membru al grupului Queen Dr. Brian May, astronautul echipajului Apollo 9 Rusty Schweickart, regizorul Grig Richters şi preşedintele Fundaţiei B612, Danica Remy. Demersul lor a fost motivat de dorinţa de educare a publicului asupra importanţei asteroizilor pentru istoria umanităţii şi asupra rolului pe care aceste corpuri cereşti îl au pentru sistemul solar din care face parte şi Terra.

Obiectele din apropierea Terrei (NEO, "Near-Earth Object") reprezintă o ameninţare potenţial catastrofică pentru planeta noastră. NEO este un asteroid sau o cometă care trece aproape de orbita Pământului. Potrivit Centrului de Studii privind NEO al Agenţiei Spaţiale Americane, până în prezent au fost descoperiţi peste 16.000 de asteroizi în apropierea Terrei, conform www.un.org.

În 15 februarie 2013, o ''minge mare de foc'' (denumită tehnic de specialişti - ''superbolid''), care se deplasa cu o viteză de 18,6 kilometri pe secundă, a intrat în atmosfera Pământului şi s-a dezintegrat în zona de deasupra oraşului Celiabinsk (sudul Federaţiei Ruse). Potrivit măsurătorilor NASA, asteroidul dezintegrat la Celiabinsk avea un diametru estimativ de 18 metri şi cântărea aproximativ 11.000 de tone. A avut un impact energetic deosebit, conform www.un.org.

Sursa: Agerpres

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine