Anul 2022 - Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț

Național 11.03.2021 0 comentarii

Sfântul Sinod a dedicat anul 2022 rugăciunii și sfinților isihaști. Hotărârea a fost adoptată în ultima ședință desfășurată la Palatul Patriarhiei, conform Basilica.ro.

Titulatura oficială a anului 2022 este: Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

La anul se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț și 1000 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog.

Sfântul Simeon Noul Teolog

Sfântul Simeon a trăit între anii 949 – 1022. La doar 31 de ani a devenit stareț al mănăstirii Sf. Mamant din Constantinopol, pe care a condus-o un sfert de veac. Dintre scrierile lui, amintim: Capitole teologice şi practice, Discursuri teologice şi morale, Cateheze, Imnuri despre iubirea dumnezeiască etc.

În istoria Bisericii Ortodoxe, doar trei sfinţi au primit supranumele de Teolog: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Grigorie din Nazianz şi Sfântul Simeon.

Este cinstit în 12 martie şi 12 octombrie.

Sf. Grigorie Palama

Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului (1296-1359), a fost unul dintre cei mai profunzi și mai originali teologi. A fost hirotonit preot în 1326 și arhiereu în 1347.

Sfântul Grigorie Palama a structurat isihasmul ca învățătură și practică a tradiției răsăritene.

Date de cinstire: 14 noiembrie și Duminica a 2-a din Postul Paștilor.

Sfântul Paisie de la Neamț

S-a născut în Poltava, Ucraina, în 1722. A studiat la Academia Teologică din Kiev. În anul 1745 vine în Moldova. Un an mai târziu pleacă în Sfântul Munte unde este tuns în monahism de Sfân... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine