Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului, unic în ţară, şi-a reînceput activitatea de Mărţişor

Național 02.03.2021 0 comentarii

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului, din Oradea, unic în România, şi-a reînceput activitatea, de Mărţişor, prin inaugurarea noului local al acestuia din Cetatea Oradea, restaurantul "Meridian Zero", numit astfel în amintirea celor 200 de ani când meridianul zero era la Oradea, între anii 1464 şi 1667, şi a primului observator astronomic din Europa ce s-a înfiinţat aici în secolul XV.

"Noi trebuie să trăim în prezent. Meridianul Zero şi Observatorul astronomic ne aduc în prezent în relaţia noastră cu Universul. Un echivalent ca şi identitate gastronomică este restaurantul Meridian Zero. Ne creăm, de fapt, o identitate prezentă, pe baza istoriei noastre pe care dorim să o punem în valoare, pentru ca tinerele generaţii să o cunoască, să o aprecieze şi să se mândrească cu ea. Oradea a fost, timp de două secole, locul primului meridian, aici s-a construit primul observator astronomic din Europa, iar Cetatea Oradea, monument istoric de importanţă internaţională, merită toată atenţia noastră să devină vie, prin obiective actuale de civilizaţie. Construită în formă de stea pentagonală, vrem ca locuitorii acestei cetăţi şi toţi cei care ne vor vizita să se poată considera, pe bună dreptate, cetăţeni stelari," a declarat luni, la inaugurare, iniţiatorul şi organizatorul centrului, conf. univ. Dorin Popa.  

El a vorbit despre existenţa în Cetatea Oradea a Astroclubului Meridian Zero, ce funcţionează din 2006, dar şi despre trei asteroizi numiţi unul în amintirea profesorului orădean Marin Bica, pasionat de astronomie, decedat de tânăr într-o excursie montană, un alt asteroid numit Salonta şi unul cu numele Transylvania.

"Am zis să avem şi Aleea asteroizilor, care iarăşi ne dau şi o identitate cosmică. Practic, este în discuţie realizarea unui parc astronomic, pentru că este important să vedem deasupra noastră, să ne raportăm la univers, ca fiinţe cosmice. Tot cultură înseamnă să te vezi cine eşti de fapt, unde te plasezi în lumea aceasta", a menţionat conferenţiarul.

O poveste interesantă a orică... vezi mai mult




Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine