Creșterea alarmantă a cazurilor de dermatită atopică afectează din ce în ce mai mulți copii și adolescenți

Sănătate 17.02.2023 0 comentarii

Dermatita atopică este cel mai frecvent tip de eczemă.

Un studiu recent publicat în Clinical & Experimental Allergy a analizat date din 14 țări ce a inclus mii de copii și adolescenți pentru a evalua prevalența eczemelor la aceste grupe de vârstă.
Conform studiului, aproximativ 6% dintre copii și adolescenți au simptome de eczemă, o afecțiune cronică a pielii care poate provoca mâncărime și crăpături ale pielii. Cercetătorii au observat o creștere a prevalenței eczemelor la aceste grupe de vârstă în ultimul deceniu, însă există o mare variație în funcție de locație și de nivelul de venit.
Tratamentul pentru eczeme poate ajuta la minimizarea crizelor și la gestionarea simptomelor. Pentru a înțelege mai bine variațiile în ceea ce privește prevalența globală a eczemei, sunt necesare cercetări suplimentare. Cercetătorii continuă să lucreze pentru a înțelege factorii care influențează prevalența eczemelor și cine este cel mai expus riscului de a dezvolta această afecțiune.

Impactul eczemei și abordări ale tratamentului

Persoanele care suferă de această afecțiune pot prezenta pete roșii ce provoacă mâncărimi la nivelul epidermei iar zonele iritate pot supura. Pielea poate prezenta, de asemenea, zone care devin dureroase și aspre. Simptomele eczemei pot varia de la momente în care se agravează la momente când dispar complet.

Tratamentul oferit de medici poate ajuta persoanele să evite sau să reducă la minimum factorii declanșatori ai eczemelor. De asemenea, aceștia pot prescrie medicamente topice și pot îndruma pacienții cu privire la îngrijirea corectă a pielii.

Eczema poate duce la complicații, cum ar fi infecții și poate afecta calitatea vieții pacienților, provocând mâncărimi intense, roșeață, piele uscată și solzoasă, tulburări de somn, scăderea productivității și stima de sine redusă.

Dr. Steven Line, un reprezentant al Asociației Americane de Cosmetică, care nu a fost implicat în studiu, a explicat pentru Medical News Today: "Impactul eczemei poate fi semnificativ, afectând nu numai pielea, ci și calitatea generală a vieții unei persoane".

Mai mulți factori pot contribui la apariția eczemelor, printre care se numără genetica, expunerea la mediu și factorii legați de stilul de viață, în timp ce venitul și regiunea joacă un rol mai mic în prevalența acestei afecțiuni.

Tendințele în dezvoltarea eczemelor au fost examinate într-un studiu recent. Cercetătorii au colectat date din 14 țări despre copii și adolescenți, raportând o creștere generală a numărului de persoane cu eczeme în ultimii 10 ani, precum și creșteri ale simptomelor severe de eczemă și ale prevalenței eczemelor pe parcursul vieții. Este necesară o mai bună înțelegere a motivelor pentru aceste tendințe.

Acesta este un studiu de amploare din 14 țări și peste 100.000 de copii și adolescenți. Ei au constatat o creștere de 10 ani a prevalenței eczemelor și a eczemelor severe. Povara eczemelor este substanțială, iar prevalența a crescut cu aproape 1%/deceniu la adolescenți și cu 1,2%/deceniu la copii. Este important, însă, faptul că există o mare eterogenitate între locații și medii, ceea ce sugerează că aceasta este o problemă complexă care are și factori externi care o determină."

De asemenea a existat o mare variație în ceea ce privește creșterea prevalenței eczemelor, dintre care unele pot fi legate de nivelul veniturilor.

Cu toate acestea, constatările sugerează că mai mulți factori pot influența aceste tendințe.

Autorii studiului au remarcat următoarele:
"O mai bună înțelegere a motivelor pentru care prevalența eczemelor este în creștere în anumite medii este o prioritate majoră. Din perspectiva serviciilor de sănătate și a poverii bolii, este necesar să se concentreze eforturile de cercetare pentru a înțelege de ce prevalența simptomelor severe de eczemă este deosebit de mare în anumite locații geografice".

Această cercetare a avut câteva limitări. În primul rând, cercetătorii au fost limitați de centrele care au participat, care au reprezentat mai multe medii urbane decât rurale, astfel încât eșantionul nu reflectă neapărat populația globală. Modificările și disponibilitatea datelor au reprezentat provocări care au limitat concluziile studiului. De asemenea, datele s-au bazat pe auto-raportarea de către părinți și participanți, ceea ce a limitat acuratețea colectării datelor.

Autorii studiului au menționat planurile pentru cercetări suplimentare pentru a studia factorii de risc ai eczemei și au concluzionat că "sunt necesare eforturi de cercetare la nivel mondial pentru a aborda povara legată de eczeme, cu eforturi internaționale continue pentru a identifica strategii de prevenire a apariției eczemelor și pentru a gestiona mai bine impactul asupra indivizilor, a familiilor acestora și a serviciilor de sănătate".

S-a mai remarcat modul în care creșterile prevalenței eczemelor pot avea un impact asupra abordărilor din practica clinică: "Vedem mai mulți pacienți cu eczeme și mai mulți pacienți cu eczeme severe. Asta înseamnă că avem nevoie de tratamente mai prelungite și de calitate, deoarece fiecare individ are nevoi diferite, iar multe dintre acestea continuă să fie nesatisfăcute. În plus, avem nevoie de noi paradigme și abordări de tratament. Simpla urmărire a mâncărimii și a inflamației ar putea să nu fie suficientă, mai ales dacă există și alți factori, cum ar fi microbiomul, bariera cutanată și terminațiile nervoase, care ar putea juca un rol direct."

Pe măsură ce cercetările în acest domeniu progresează, cercetătorii au declarat că gestionarea simptomelor eczemei se poate îmbunătăți, iar strategiile pot fi diferite în funcție de regiune.

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine