Experţii UNESCO vin în România pentru a evalua „Ţinutul Buzăului”, pentru titlul de Geoparc Global

Național 14.09.2021 0 comentarii

„Ţinutul Buzăului” parcurge ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO, al doilea din ţara noastră (după Ţara Haţegului), recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională.

Miercuri, 15 septembrie, experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) sosesc în România pentru a evalua Ţinutul şi a verifica, astfel, dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, în decembrie 2020.

Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi – renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.

Doi specialişti internaţionali UNESCO vor petrece câteva zile în Ţinutul Buzăului, în perioada 15-19 septembrie a.c., evaluând 101 de criterii şi verificând dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul celor 18 comune care constituie Ţinutul, transmis în decembrie anul trecut. Experţii vor lua pulsul comunităţii locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zona Buzăului.

Cei doi evaluatori UNESCO sunt recunoscuţi ca fiind extrem de riguroşi. Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de Geoparcuri, în vreme ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din si... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine