Îngrijirea gardului viu. Cum, cât și cu ce se tunde gardul viu

Stire 17.02.2023 0 comentarii

Gardurile vii sunt adesea folosite pentru a delimita o proprietate sau pur și simplu pentru a crea spații cochete în grădină. În general, acestea necesită puțină întreținere, însă dacă vă doriți o grădină aranjată într-un mod estetic înseamnă că este necesar să vă ocupați de toaletarea gardului viu de cel puțin de două ori pe an.

Iată câteva sfaturi despre cum să întrețineți gardul viu pe termen lung, dar și cum trebuie tuns acesta pentru a avea o creștere armonioasă.


 Tunderea este pasul esențial în întreținerea gardului viu. În afară de motive estetice, tunderea ajută la menținerea gardului viu sănătos și viguros.

- Cea mai bună perioadă pentru a tunde un gard viu este la sfârșitul lunii martie, pentru că atunci vremea este perfectă pentru prima tăiere din an, evitând astfel temperaturile prea scăzute sau prea ridicate.

- Există mai multe unelte de tăiere disponibile, dar cea mai populară opțiune și cea mai ușor de folosit este foarfeca electrică. Dacă nu aveți o foarfecă electrică, puteți alege una dintre foarfecile clasice de grădinărit, în funcție de grosimea crengilor.

- Primul pas în tunderea gardului viu este îndepărtarea tuturor ramurilor uscate sau bolnave, dar trebuie să aveți grijă să nu rupeți și ramurile sănătoase, iar dacă sunt și alte plante ce au crescut prin gardul viu, acestea trebuie eliminate. După eliminarea ramurilor uscate și plantele neconforme, este recomandat să dezinfectați ustensilele pentru a nu răspândi eventuale boli de la crengile cu probleme.

 Următorul pas este să protejați crengile și ramurile principale. Aveți grijă, gardul viu nu se taie atunci când este în plină înfrunzire, deoarece o să-și revină mai greu.

- Tunderea gardului viu urmează linia de creștere a arbuștilor, iar mugurii trebuie localizați și apoi se realizează o tăietură dreaptă la circa 0,5 - 0,6 cm deasupra lor.

- Este important să nu tăiați oblic, pentru că riscați ca seva să se scurgă și planta să se usuce. Dacă tăierea are loc prea departe de mugur, de exemplu la mijlocul crengii, se poate întâmpla ca planta să prindă mucegai.

- O sfoară de ghidaj poate fi folosită pentru a ușura munca de tundere. Se începe tunderea gardului în partea de sus și apoi urmează părțile laterale care nu au același ritm de creștere ca partea superioară.

 În final ramurile tăiate, care sunt lipsite de boli, se pot toca mărunt utilizând un tocător.


Sperăm să găsiți utile aceste sfaturi și vă dorim în continuare spor la grădinărit!


Pentru o selecție variată de plante și arbori și arbuști, vă așteptăm în locațiile 𝐋𝐚𝐧𝐝𝐢𝐬𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐀𝐫𝐚𝐝 𝐬𝐚𝐮 𝐃𝐮𝐦𝐛𝐫𝐚̆𝐯𝐢𝐭̦𝐚

www.landisa.ro




fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine