Mărțișor cultural la Muzeu: vineri va fi inaugurat noul spațiu extins al pinacotecii

Stire 28.02.2024 0 comentarii


Noul spațiu extins al Pinacotecii Complexului Muzeal Arad va fi inaugurat vineri, 1 Martie, începând cu ora 18. Evenimentul va avea loc la etajul II al Palatului Cultural, situat în Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor. Vor participa reprezentanți ai autorităților locale, Asociației „Kölcsey” Arad, conducerii muzeului, istoricilor și specialiștilor muzeului.  

În Pinacotecă sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului (a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX).

Cu acest prilej se va redeschide expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849” cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat” și va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale Pinacotecii. Evenimentul va continua cu un concert de muzică clasică susținut de „Cvartetul arădean”.

Redeschidem expoziția de istorie «Tezaur 1848-1849» și inaugurăm noul spațiu expozițional extins din cadrul Pinacotecii, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului. Totodată, punem la dispoziția publicului primul audio ghid pentru lucrările expuse în Pinacotecă, oferind astfel vizitatorilor o nouă experiență inedită în muzeu prin intermediul tehnologiei”, a declarat Blaga Bogdan, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

„Deschisă odată cu inaugurarea Palatului Cultural, la 26 octombrie 1913, Pinacoteca a însemnat o expoziție de artă preponderent maghiară, cele mai reprezentative picturi provenind din custodia oferită de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. În expoziție, se remarcă prin dimensiunile sale impresionante – una dintre cele mai mari lucrări, mobile, cu subiect religios din estul Europei – tripticul «Înmormântarea lui Christos» pictat de Feszty Árpád. Pentru 20 martie 1927, memoria spațiului destinat galeriei reține primul insert, cu caracter permanent, de artă românească. Pictura italiană, flamandă, franceză, austriacă, maghiară, românească, piese de mobilier sau tapiserie, sculpturi, intrate în colecție după 1949, au făcut posibilă nu numai aranjarea expozițiilor pe principii diacronice, în funcție de alternanța stilurilor, dar și perceperea fenomenului artistic din perspectivă sincronică. Galeria de artă a funcționat în același amplasament – la etajul II, în aripa laterală stângă –, divizat într-un număr variabil de săli în funcție de organizările tematice. În primăvara anului 1977, aceasta a fost demontată, arta fiind înlocuită cu noul concept dezvoltat de istoria contemporană: Construirea societății socialiste multilateral dezvoltată”, susține dr. Adriana Pantazi, istoric, curatorul Pinacotecii.

Lucrările de extindere au continuat anul trecut

După aproape jumătate de secol, Pinacoteca s-a redeschis publicului în primăvara anului 2022, în vechiului spațiu expozițional, restaurat. Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Karoly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

Lucrările pentru extinderea Pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spațiu expozițional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice: Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.

Statuia „Aradul întristat” prezentă în cadrul expoziției

Începând cu luna martie a acestui an, statuia „Aradul întristat” este prezentată în cadrul expoziţiei „Tezaur 1848-1849”, alături de cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea, deschis publicului în data de 15 martie 1893.

Statuia „Aradul întristat” („Búsuló Arad”), opera sculptorului arădean Aradi (Landshut) Zsigmond (Arad, 1839 – Veneția, 1899), a fost amplasată în centrul orașului, în data de 8 februarie 1873. Monumentul era ridicat de autoritățile orașului în amintirea luptelor de stradă de la Arad din 8 februarie 1849, din timpul Revoluției de la 1848-49. De-a lungul timpului, statuia a fost amplasată în diferite spații publice din Arad, pentru ca în anul 1932 să fie retrasă în depozitul de istorie al muzeului din Palatul Cultural.

Astăzi, statuia „Aradul întristat” face parte din colecția de istorie a Complexului Muzeal Arad.

Program și taxe de intrare

Pinacoteca muzeului și expoziția „Tezaur 1848-1849” pot fi vizitate de marți până duminică între orele 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30), taxele de intrare fiind după cum urmează: 14 lei – adulți; 7 lei – pensionari; 3 lei - preșcolari, elevi, studenți; 1 leu - grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective. De menționat că beneficiază de intrare gratuită veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare; fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural; organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii; pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative; persoane care lucrează în reţeaua muzeală – pe baza de legitimație și membrii ICOM/AICA – pe bază de legitimaţie.

În încheiere mai trebuie spus că pentru fotografiere se percepe o taxă de 17 lei, iar pentru filmare, 228 lei, taxa pentru un ghid audio al Pinacotrecii fiid de 6 lei.

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine