Parastas pentru părintele Ilarion V. Felea

Stire 18.09.2023 0 comentarii


Părintele Ilarion V. Felea (1903-1961), profesor de teologie și rector al Academiei Teologice din Arad, preot slujitor la vechea catedrală episcopală din Arad și mărturisitor în temnițele comuniste, a fost pomenit în cadrul unei slujbe de Parastas, luni, 18 septembrie 2023, ora 10.00, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, scrie arhiepiscopiaaradului.ro.

Slujba a fost oficiată de către IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți profesori de la Facultatea de Teologie și de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, precum și preoții de la Parohia Arad Șega I, biserică ctitorită de părintele Ilarion Felea.

Cuvântul rostit cu acest prilej de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a scos în evidență personalitatea duhovnicească și teologică a părintelui Ilarion Felea, amintind și de procesul de canonizare a părintelui Ilarion. Tototdată, după anul 1990 Arhiepiscopia Aradului a început recuperarea și publicarea operei marelui teolog arădean.

În contextul acestei comemorări, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, a precizat: „statura impresionantă a acestui preot, teolog și mărturisitor al lui Hristos, convinge în măsura în care contribuțiile și atitudinile sale sunt privite în contextul istoric-bisericesc și cultural-politic tumultuos în care s-a manifestat. Parcursul teologic și bisericesc al părintelui Ilarion Felea se desfășoară sub semnul vocației sacerdotale a slujirii altarului din care iradiază forța teologiei, culturii și misiunii sale. Opera teologică impresionantă prin implicațiile ei, raportate la contribuțiile altor teologi din aceeași perioadă, ne revelează profilul remarcabil al celui care a creat-o, în relație strânsă cu aspirațiile concrete ale credincioșilor și oamenilor de cultură însetați de spiritualitatea Ortodoxiei”.

Intrați AICI pentru detalii și mai multe fotografii.

Duhovnic și profesor de teologie, slujitor al altarului implicat în viața socială a vremii și curajos apărător al Ortodoxiei în timpul regimului comunist, Părintele Ilarion Felea pleca la cele veșnice, în închisoarea de la Aiud, la data de 18 septembrie 1961, după aproape trei ani de temniță din cei douăzeci la care fusese condamnat.

Preotul martir Ilarion Felea este unul dintre mărturisitorii propuși spre canonizare în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Propunerea vine de la Sinodul Mitropoliei Banatului, care a analzat deja, anul trecut, textele liturgice și proiectele de icoane.

Intrați AICI pentru detalii.

Sursa foto: Ziarul Lumina / Fototeca Ortodoxiei Românești și arhiepiscopiaaradului.ro


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine