Remedii naturale pentru susținerea imunității

Informatii 01.04.2023 0 comentarii

Într-o lume în care virusurile și bacteriile evoluează constant, este esențial să ne întărim imunitatea prin metode naturale și sănătoase. În acest articol poți afla detalii despre câteva remedii naturale  pentru imunitate. 

1. Rolul probioticelor în susținerea sistemului imunitar

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, conferă beneficii asupra sănătății gazdei. Unul dintre aceste beneficii este menținerea echilibrului florei intestinale, ceea ce afectează în mod pozitiv funcționarea sistemului imunitar. Un intestin sănătos este esențial pentru o imunitate puternică, deoarece aproximativ 70% din celulele imunitare se găsesc în sistemul digestiv. Astfel, probioticele contribuie la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare și la menținerea integrității barierei intestinale.

Probioticele stimulează și interacționează cu diferitele celule imune. Această interacțiune este crucială pentru coordonarea răspunsului imun și combaterea infecțiilor.

Probioticele au capacitatea de a reduce inflamația în organism și de a proteja celulele împotriva stresului oxidativ. Aceste proprietăți contribuie la susținerea imunității, deoarece inflamația cronică și stresul oxidativ pot slăbi sistemul imunitar. În plus, probioticele pot stimula producerea de enzime antioxidante, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării celulare [5]. 

2. Importanța vitaminei D pentru imunitate

Vitamina D este implicată într-o mare varietate de procese metabolice, inclusiv în cele care țin de activarea și modularea sistemului imunitar. carența de vitamina D este frecventă în societatea modernă și poate fi incrominată pentru o multitudine de dereglări în ceea ce privește funcționarea organismului, de la cele care țin de imunitate până la cele care țin de echilibrul hormonal sau de starea de sănătate psihică.

Sursele alimentare de vitamina D sunt foarte modeste, majoritatea acesteia fiind sintetizată în piele, consecutiv expunerii la soare. Dar expunerea la soare nu este benefică pentru piele, prin urmare comunitatea medicală ne sfătuiește să o evităm. În acest context, aportul exogen prin suplimente alimentare dvine esențial [2].

3. Puterea mierii în întărirea imunității

Mierea este o sursă bogată de antioxidanți, care joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. Flavonoidele și acizii fenolici din miere ajută la protejarea celulelor organismului de stresul oxidativ și de inflamație. Antioxidanții contribuie la întărirea sistemului imunitar prin neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării celulelor imunitare.

Pe lângă proprietățile antioxidante, mierea este cunoscută și pentru efectele sale antibacteriene și antimicrobiene. Prin combaterea infecțiilor și susținerea sistemului imunitar în lupta împotriva agenților patogeni, mierea reprezintă un aliat natural pentru sănătatea imunitară [3].

4. Beneficiile cătinei pentru sănătatea imunitară

Cătina este un fruct bine cunoscut pentru conținutul crescut de vitamina C, dar valoarea sa nutritivă nu se limitează la aceasta. Cătina este o sursă importantă de vitamina A, conține vitamine ale complexului B, vitaminele E, K, P și F. Consumul de cătină furnizează organismului și minerale esențiale pentru buna funcționare a acestuia: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu.

În stimularea funcției sistemului imunitar nu sunt implicate doar aceste vitamine și minerale ci și o serie de compuși bioactivi antixodanți precum taninurile, flavonioidele, pectine,e aminoacizii, fotosterolii și enzimele [4]. 

5. Propolisul - aliatul natural al imunității

Propolisul este un produs unic al albinelor care conține, în compoziția sa, peste 300 de substanțe. Compoziția sa variază în funcție de localizarea stupului, dar propolisul este întotdeauna bogat în aminoacizi, antioxidanți, bioflavonoide, vitamine, minerale și enzime.

Studiile au demonstrat proprietățile antibacteriene, antifungice, antivirale, anticancerigene și antitumorale ale propolisului. Dacă la acestea adăugam efectul său antiinflamator și antioxidant, se conturează profilul unei substanțe care potențează în mod eficient funcționarea sistemului imunitar [5]. 

Sistemul imunitar este responsabil cu protejarea organismului împotriva factorilor agresori. Având în vedere acest lucru, utilizarea de metode naturale care să sprijine modul acestuia de funcționare devine necesară pentru o bună stare de sănătate. Discută întotdeauna cu medicul înainte de a administra orice fel de suplimente. 

 

Bibliografie

1. Anjum, Syed Ishtiaq, et al. “Composition and Functional Properties of Propolis (Bee Glue): A Review.” Saudi Journal of Biological Sciences, vol. 26, no. 7, Nov. 2019, pp. 1695–1703, https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2018.08.013, accesat la 19.04.2023;

2. Aranow, Cynthia. “Vitamin D and the Immune System.” Journal of Investigative Medicine : The Official Publication of the American Federation for Clinical Research, vol. 59, no. 6, 2011, pp. 881–6, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/, https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e31821b8755, accesat la 19.04.2023;

3. Mayo Clinic. “Honey.” Mayo Clinic, 14 Nov. 2020, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819#:~:text=In%20addition%20to%20its%20use, accesat la 19.04.2023;

4. Stuart, Annie. “Sea Buckthorn: Uses and Risks.” WebMDwww.webmd.com/vitamins-and-supplements/sea-buckthorn-uses-and-risks, accesat la 19.04.2023;

5. Yan, Fang, and D.B. Polk. “Probiotics and Immune Health.” Current Opinion in Gastroenterology, vol. 27, no. 6, Nov. 2011, pp. 496–501, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993/, https://doi.org/10.1097/mog.0b013e32834baa4d, accesat la 19.04.2023.

fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine