Românii nu vor mai putea merge la teatru în weekend, din această toamnă. Ministrul Culturii anunţă că nu mai sunt bani pentru plăţile suplimentare

Stire 18.07.2025 0 comentarii


Evenimentele culturale din România ar putea fi suspendate în weekenduri și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă, din cauza lipsei fondurilor necesare pentru plata suplimentară a personalului implicat. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, András Demeter, într-un interviu acordat Radio România Cultural, în care a descris o situație tensionată generată de constrângerile bugetare și de prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Potrivit ministrului, actualul cadru legal impune plăți suplimentare pentru activitățile desfășurate în zilele de sâmbătă, duminică sau în timpul sărbătorilor legale, iar aceste costuri nu mai pot fi acoperite de bugetul Ministerului Culturii în contextul unui an fiscal auster.

Ministerul nu mai are bani la buget să plătească plățile suplimentare stabilite prin contractele colective de muncă, a explicat Demeter. El a făcut apel la dialog între autoritățile centrale, cele locale și sindicate, în vederea identificării unor soluții care să evite blocajul activităților culturale.

O altă problemă semnalată de ministru este impactul negativ al creșterii TVA în domeniul cultural, în special asupra sectorului independent. În acest sens, András Demeter a anunțat că în următoarea sesiune legislativă va încerca să obțină o diferențiere a cotei de TVA pentru sectorul cultural. Ca măsură de sprijin imediat, el a propus amendarea Codului de Procedură Fiscală, astfel încât TVA-ul să fie achitat la încasare, atât pentru cărți, cât și pentru biletele de spectacol.

Demeter a mai declarat că toate conducerile interimare din instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii vor fi eliminate până în luna decembrie, urmând ca selecția noilor directori să se bazeze pe negocieri de contracte reale și transparente. În plus, ministrul a subliniat urgența adoptării Codului Patrimoniului, pentru a contracara degradarea clădirilor istorice.

În ceea ce privește posibilele disponibilizări în sectorul public, ministrul a precizat că nu sunt vizate concedieri, ci o restructurare și recentralizare a unor organizații, cu utilizarea eficientă a resurselor umane existente. Un exemplu în acest sens este reorganizarea Institutului Național al Patrimoniului într-un Inspectorat General al Patrimoniului, cu filiale județene construite pe baza personalului direcțiilor locale de cultură.

Totodată, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) urmează să intre într-un proces de reformă instituțională, fiind vizată o reevaluare completă a activității sale.

Sursa: romaniatv.net


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine