Din Arad Cultură
Cenadul în negura timpului
Cenadul în negura timpului
05/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Palatul

Este situat în centrul orașului Arad, iar imaginea sa ne este cunoscută multora dintre noi. Impozantul palat străjuiește o latură a Primăriei Arad. A fost construit în numai doi ani între 1892-1894 de Societatea de Cale Ferată Arad-Cenad. 

Azi, la mai bine de 125 de ani de la construirea lui este cunoscut tuturor ca Palatul Cenad. Iar numele comunei Cenad este pomenit de arădeni datorită acestui frumos edificiu care are pe frontispiciu pe zeul roman al comerțului, Mercur.

Cenadul azi  

În primele zile ale Noului An ne îndreptăm spre comuna Cenad din județul învecinat Timiș, comună situată la 75 de km depărtare de Arad.

Calea ferată întretaie și astăzi drumul în mai multe locuri. Azi, Cenadul  este punct de trecere al frontierei, călătorul  este de cele mai multe ori grăbit să plece spre alte meleaguri fiind mai puțin interesat de istoria locului.

Urbs Morisena

Pe actualul teritoriu al comunei și-a avut sediul castrul roman Morisena (”Mureșana″) de la numele râului Mureș. Mai târziu aici și-au avut capitala Gelu și Ahtum. În vremea acestuia din urmă au fost aduși de voievod meșteri din Bizanț pentru a construi un palat, o biserică și o mănăstire ortodoxă. Toate aceste se petreceau în jurul anului 1000.

Astăzi, la intrarea în Cenad se află o mănăstire ortodoxă de maici cu numele de Morisena în amintirea a ce a fost aici odinioară.

990 de ani

Anul acesta se împlinesc 990 de ani de la înființarea diecezei romano-catolice care cuprinde și Cenadul. Frumoasa biserică romano-catolică situată în centrul comunei a fost ridicată în anul 1879 având înălțimea de 67,8m. Aici se află copia sarcofagului unde a fost depus Sfântul Gerard episcop martir al Bisericii Catolice . 

Frumoase picturi și vitralii împodobesc biserica unei comunități cu o istorie atât de îndelungată.

 

Prof. Stoica Cristian, Școala Profesională ”ASTRA″

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.