Național Life Ultima oră
Gâsca cu gât roșu braconată în ianuarie are o urmașă din România
Gâsca cu gât roșu braconată în ianuarie are o urmașă din România
18/03/2020 ⋅ 0 comentarii

La începutul anului, Emilia, una dintre cele 10 gâște cu gât roșu echipate cu transmițătoare satelitare prin proiectul - LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight”, a fost braconată înainte de a ajunge în gospodăria unde a fost găsită de autorități, potrivit datelor transmise de emițătorul prin satelit pe care pasărea îl purta.

La scurt timp, localnicii din comuna Mihail Kogălniceanu au informat, conform SOR, despre existența unui alt exemplar de gâscă cu gât roșu rănit. Pasărea a fost recuperată și a ajuns la medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei, singurul centru de reabilitare a animalelor sălbatice din București. După ce s-a recuperat, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) a primit și un nume, Victoria, dar și un emițător nou, donat de cei de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Pe 20 februarie, Emil Todorov împreună cu cei de la Fundația Visul Luanei au mers în județul Ialomița pentru a elibera pasărea. Locul nu a fost întâmplător ales, în zonă aflându-se un stol de gâște cu gât roșu. Astăzi, Victoria este deja la 1.300 km față de locul de unde a plecat din România

La ora actuală, pe glob mai există numai circa 50.000 de exemplare de gâscă cu gât roșu. An de an, această specie cuibărește în Siberia, de unde vine să ierneze în Ucraina, România și Bulgaria. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.