Național Cultură Ultima oră
21 iunie 1848: Era publicată poezia care avea să devină Imnul de Stat al României
21 iunie 1848: Era publicată poezia care avea să devină Imnul de Stat al României
21/06/2020 ⋅ 0 comentarii

Știați că… ? În urmă cu 172 de ani, în 21 iunie 1848, în revista ”Foaie pentru minte, inimă și literatură” a fost publicată poezia ”Un răsunet”, de Andrei Mureșanu. 

Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României.

Poezia, un adevărat apel la trezirea conştiinţei naţionale, prin invocarea virtuţilor înaintaşilor pentru dinamizarea energiilor revoluţionare ale contemporanilor, avea să fie văzută de Iosif Vulcan ca ”testamentul sfânt al apostolilor noştri şi evanghelia naţională scrisă cu litere de aur”, iar autorul ei, Andrei Mureșanu, caracterizat de Mihai Eminescu ca ”Preot deşteptării noastre, semnelor vremii profet”.

 

Andrei Mureșanu, scris și Mureșianu, (n. 16 noiembrie 1816, Bistrița - d. 12 octombrie 1863, Brașov) a fost un poet și revoluționar român din Transilvania. Născut în familia unui mic întreprinzător, a studiat filozofia și teologia Greco- Catolica la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Brașov, începând cu 1838. A început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă și literatură. S-a numărat între conducătorii Revoluției din 1848, ca membru în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848. Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior Deșteaptă-te, române!, a devenit imn revoluționar - fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”. În 1990 Deșteaptă-te, române! a devenit imnul de stat al României. După Revoluția de la 1848 Mureșanu a muncit ca traducător la Sibiu și a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănătatea precară, a murit în 1863 la Brașov. (Wikipedia)

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.