Din Arad Utile Ultima oră
Școala pentru părinți. Diversificarea – un punct de vedere tradiționalist
Școala pentru părinți. Diversificarea – un punct de vedere tradiționalist
10/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Bună să vă fie Inima! Nădăjduiesc că sunteți bine, în miezul verii, cu grijă pentru voi și ceilalți. Astăzi vom aborda o temă spinoasă pe care am încercat să o amân, deși știam că este în Top 5 subiecte pe teme pediatrice pentru   părinții cu copii sub 1 an.

Diversificarea, căci despre ea este vorba, este un subiect fierbinte al tuturor forumurilor de mămici, tătici, bunici și mătuși. Umple sute și mii de articole în fiecare an și crește exponențial cunoscătorii în domeniul Puericulturii. Toată lumea se pricepe la diversificare și consideră că deține formula magică a creșterii perfecte. În hățișul mass-media am găsit foarte multe sfaturi care aparțineau amatorilor și foarte puține profesioniștilor.

De aceea ridic și eu un firicel de voce de pediatru cu câteva lămuriri și sfaturi pentru diversificare. Dacă sunteți adepții diversificării cu fructe și legume exotice, nu citiți mai departe. Opinia mea este una tradiționalistă care merge pe alimente bio, din pământul regiunii copilului, cât mai proaspete și lăsate să crească natural.

Trebuie să vă mărturisesc că nu există diversificare perfectă, cum citesc pe unele site-uri, sau un șablon general care să se potrivească fiecărui copil...că ea este particularizată în funcție de vârstă, personalitatea copilului, familie, cultura din care provine, alimentele utilizate în regiune. De aceea mi se pare nefiresc, sau iertați, un snobism gourmand, introducerea în primele luni de viață de alimente exotice,  care nu sunt în firescul regiunii respective. Mulți copii primesc avocado, mango, fructul pasiunii sau cartof dulce la vârste fragede, prin imitarea unor scheme împrumutate din țări la care aceste alimente fac parte din cultura culinară a regiunii și care sunt furnizate proaspete. Nu uitați că aceste alimente care provin din țări îndepărtate sunt stropite cu diferite substanțe pentru a ajunge impecabile la noi, forțate uneori să crească prin cale de vapoare.

Nimeni nu deține adevărul absolut, există tendințe și mode în diversificare. Altfel erau indicațiile în urmă cu 20 de ani, altele sunt acum, altele vor fi peste 20 de ani, însă important este ca puiul să crească sănătos, fără carențe nutritive, cu echilibru de proteine, glucide, lipide, săruri minerale și vitamin și fără devieri sau excese grosiere  – introducere de sarmale, cârnați la 4-5 luni etc.

Ce este diversificarea?

Reprezintă introducerea unor alimente noi, altele decât laptele uman sau formulele de lapte. Este o perioadă de tranziție importantă de la perioadă albă a alimentației la cea variată, de la perioada de sucțiune la cea de masticație, de la cea lichidă, la cea semisolidă și solidă, de la sân sau biberon la linguriță. Este o perioadă de tranziție atât nutritivă, cât și neuromusculară și emoțională.

Când începem?

Sunt numeroase controverse legate de momentul propice al diversificării- de la varianta precoce-2-3 luni, la cea tardivă de 5-6 luni. Pentru copiii alăptați, diversificarea începe la 6 luni, în ritm mai alert, iar la cei hrăniți artificial cu preparate de lapte praf, poate începe la 4 luni- 4 luni jumătate.

Perioada ideală recomandată este de 4-6 luni, deoarece:

•Implică un nivel de maturizare neurologică și musculară

•Dispare reflexul de scoatere a alimentelor afară prin împingerea lor cu limba

•Mișcările de masticație sunt mai complexe, permisive pentru texturi mai solide

•Funcția digestivă se perfecționează

•Capacitatea de comunicare cu mama se optimizează

•Debutează  programe de învățare  prin copierea adulților- ducerea la gură sau ținerea linguriței etc...

 

Principiile diversificării

Diversificarea:

•Se face în plină stare de sănătate a copilului, care are tranzit intestinal normal și scaune nemodificate.

•Când performanța motorie permite- își ține capul, șade.

•Se face cu un singur aliment.

•Se realizează cu lingurița.

•Alimentul introdus se administrează inițial în cantități mici 20-30 grame care se cresc progresiv, tatonând toleranța digestivă,  timp de 5-7 zile.

•Se recomandă o perioadă de  5-7 zile între 2 alimente, pentru a depista eventualele alergii alimentare de tip întârziat.

•Nu se introduc 2 alimente simultan, tocmai pentru evitarea identificare unor reacții aliment-specifice.

•Noul aliment se introduce înaintea laptelui, care va fi dat ca și completare la masă.

•Cronologia diversificării diferă de la caz la caz...nu există scheme rigide...unii încep cu fructe, alții cu legume..

•Nu trebuie să împrumutăm copiilor nostri preferințele noastre culinare..dacă un aliment este refuzat..nu insistați...după 3-4 zile reîncercați introducerea lui.

•Nu se vor adăuga sare, zahăr, miere sub 1 an.

•Alimentele sunt pasate până la erupția primilor dinți și apoi granulația va fi crescută.

•Riscul de înec sau aspirare se poate întâlni pentru anumite alimente-bucăți mari de carne, semințe, alune, nuci, stafide, porumb fiert, bomboane, pește cu oase, etc.

•Nu stabiliți limite de atins - un bol de supă, unul de piure de legume..etc..unii copii se satură cu o cantitate mai mică.

•Diversificarea are și o latură socială...puneți copilul la masă și bucurați-vă de șansa de a fi împreună. 

•Glutenul se poate introduce între 4 și 11 luni..

 

Calendarul diversificării

•Sucul de fructe era primul aliment nonlactat introdus de la șase săptămâni (fără a fi considerat diversificare reală). Actual se opiniază pentru folosirea de la 6 luni, administrarea lui precoce fiind legată de apariția cariilor dentare, diareei osmotice. Va fi administrat din căniță.

•Fructele se introduc între 4-6 luni. Folosiți cele naturale, nestropite, bio- cele mai acceptate sunt merele, perele, prunele, caisele, piersicile, bananele, cireșele, vișinele.

•Legumele se vor introduce tot de la 4-6 luni -cele mai folosite sunt- morcovul, pătrunjelul, dovlecel, ardeiul gras, cartofii, fasolea verde, mazărea, prazul,  lintea și spanacul după 10 luni. Inițial vor fi introduse sub formă de supă și rapid se va trece la mixarea conținutului cu câte o legumă....adăugarea în timp de carne pasată..apoi ulei vegetal sau smântână...

•Carnea se introduce pe la 5 luni  – fiartă și mixată-se recomandă carne de pui, curcan. Carnea de porc, de pește se dau de obicei după un an. In anumite cazuri, peștele alb poate fi introdus de la 9 luni, atenție la oase!

•Ficatul de pui poate fi introdus de la  vârsta de 8 luni.

•Cerealele pot fi considerate preparate inițiale de diversificare mai ales la copii mai slăbuți. Se incepe cu cereale fără gluten- orez, porumb apoi de la 5-6 luni, după ultimele recomandări, cu introducerea glutenului-grâu, orz, secară.

•Brânza de vaci se poate administra de la 4 luni jumătate-5 luni.

•Iaurtul făcut în casă se poate introduce de la 5 luni-5 luni jumătate.

•Oul se poate folosi de la 5 luni jumătate sub formă de gălbenuș...se va începe cu un sfert la 2-3 zile apoi jumătate...până la maxim două pe săptămână...nu se administrează împreună cu carnea...

•După 10 luni- pâine, budinci, ciulama, mămăligă. 

•Ulei vegetal  se utilizează de la 6-7 luni-ulei de floarea soarelui, măsline, rapiță, porumb.

•Sunt necesare alimente bogate în fier-carne, cereale îmbogățite cu fier

•Aportul optim de zinc trebuie asigurat prin  ingestia de carne, produse lactate, grâu și orez.

 

De la ce vârstă se pot da unele alimente:

Reamintim că diversificarea începe între 4-4.5 luni la cei alimentați artificial și la 6 luni la cei alimentați natural...

4 luni: Supă de zarzavat strecurată,  Piure de legume sau de fructe

4,5 luni: făinos în lapte, cu sau fără gluten

5 luni: carne de vită, pasăre, brânză de vaci

5,5 luni: Gălbenuș de ou fiert, iaurt, smântână

6 luni: Ulei vegetal       

7-8 luni: Ficat de pui

9 luni: biscuiţi, pește alb

10 luni: Linte, spanac, mămăligă, papanași,  pâine

12 luni: ou întreg, şuncă presată fără grăsime, budincă, orez cu lapte, prăjitură cu cireşe, cremă de zahăr ars

 

Sfaturi pentru părinți

•Nu există un șablon al diversificării - diferă în funcție de țară, regiune, familie, temperament, nivel social, cultural, presiune și reclamă media.

•Nu folosiți scheme de diversificare nefirești cu tradiția regiunii voastre…de obicei fructele și legumele exotice aduc pe lângă un aport discutabil de vitamine după creșteri forțate și… pesticide..

•Multe scheme de diversificare sunt traduse din literatura engleză și franceză…unde anumite produse se găsesc proaspete…dar care nu există în România..judecați de 2 ori înainte de a cumpăra avocado, mango, fructul pasiunii în contrabalanță cu fructele românești

•Nu există o cronologie obligatorie a diversificării…doar limite de introducere ale unor alimente după vârstă.

•Mențineți tot timpul contactul vizual cu copilul în timpul alimentației, fiind atentă la cele mai mici nemulțumiri sau grimase…diversificarea presupune și începutul luării meselor în comun cu bucurie.

•La 7-8 luni încurajați autoalimentația.

•Nu forțați copilul  să mănânce tot, dacă nu dorește. Nu insistați pe ultimele lingurițe, sunt copii care cresc cu cantități mai mici decât cele promovate în cărțile de literatură pediatrică.

•Nu folosiți telefonul mobil, tableta sau laptop-ul ca mijloace de distragere a atenției pentru a vă hrăni puiul, vor deveni copii obezi dependenți de virtual și mâncare.

•Diversificarea nu înseamnă oprirea alăptării… Continuați-o până la minim un an…

 

În speranța că sfaturile v-au fost de folos,   vă doresc o săptămână sub Lumina și Dragostea Lui!

Dr. Simona Dumitra

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.