Național Cultură Life Ultima oră
Expoziţia tematică ”Reclama modelează lumea”, de vineri la Palatul Suţu
Expoziţia tematică ”Reclama modelează lumea”, de vineri la Palatul Suţu
21/07/2020 ⋅ 0 comentarii

Expoziţia tematică "Reclama modelează lumea" se va deschide începând de vineri, la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu, urmând să fie deschisă până pe 13 septembrie, informează un comunicat al instituţiei, transmis Agerpres.

Exponatele fac parte din mai multe colecţii ale Muzeului Municipiului Bucureşti: Ştiinţă şi tehnică; Diverse; Tipărituri şi imprimate; Sticlă şi porţelan; Fotografii, cărţi poştale şi clişee fotografice şi Textile şi accesorii vestimentare.

Potrivit muzeului, fiecare obiect este încărcat de istorie, păstrează amintiri şi aduce povestea sa în contemporaneitate. Printre ele se află un ceas bărbătesc de mână, prezentat în vitrina intitulată "Pentru dumneavoastră, domnule", care reprezintă o donaţie din anul 1977. Acest ceas a fost purtat în perioada pregătirii şi desfăşurării insurecţiei în Capitală, conform documentelor din patrimoniul muzeului. Poate fi admirat şi un ceas mecanic "Victoria" cu mecanism pe 4 rubine, produs la Fabrica Victoria din Arad.

În vitrina "Bomboane cu istorie" pot fi găsite cutii de bomboane ale celebrelor mărci româneşti de ciocolată de odinioară Capşa şi Anghelescu - "bombonerie fină, patiserie aleasă şi lucrări artistice în zahăr". Alături de ele este expusă şi cutia de bomboane confecţionată special de Fabrica de ciocolată Capşa cu ocazia vizitei Împăratului Franz Joseph I la Bucureşti, în anul 1896.

Pentru doamne, în vitrina "Pentru dumneavoastră, doamnă", sunt expuse "creaţiuni şi modele menite să îndrumeze femeia elegantă şi modernă, care ar vrea să fie în curent cu moda", după cum suna o reclamă publicată în 1932 în "Realitatea ilustrată".

Domnii sunt îndemnaţi: "Faceţi-vă cumpărăturile necesare numai La Vulturul de Mare cu peştele în ghiare", de către cea mai cunoscută reclamă din perioada interbelică. Înfiinţat în 1878 de către Theodor Athanasiu, La Vulturul de Mare a devenit, în perioada interbelică, unul dintre cele mai elegante magazine din Bucureşti.

În cadrul expoziţiei sunt etalate şi halbe de bere care au aparţinut Fabricii Luther şi au fost achiziţionate de muzeu în anul 1966. Fabrica de bere a fost construită în 1869 de industriaşul german Erhard Luther, iar berea produsă aici a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile şi restaurantele Capitalei. Fabrica

Luther a câştigat statutul de furnizor al Curţii Regale a României. Fosta Fabrică de bere Luther poate fi admirată într-un tablou realizat în ulei pe pânză.

Pe lângă obiectele expuse, fotografiile, cărţile poştale şi tipăriturile oferă imagini de reclamă a unor produse şi fabricanţi de produse tehnice, îmbrăcăminte, farmaceutice, de băuturi şi ciocolată, a unor magazine de renume, multe dintre ele de mult dispărute.

"Evoluţia reclamei este dictată de ritmul de schimbare a societăţii, de condiţiile socio-economice ale ţării de referinţă, iar influenţa ei este perpetuă. Pe măsură ce industrializarea s-a extins, oferta de produse şi nevoia de publicitate au crescut în acelaşi ritm", se explică în comunicat.


 Foto: Facebook / Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.