Național Cultură Life Ultima oră
O româncă a fost aleasă cea mai bună actriță a Germaniei
O româncă a fost aleasă cea mai bună actriță a Germaniei
17/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Alina Șerban a fost aleasă cea mai bună actriță a Germaniei cu pelicula Gipsy Queen (Austria-Germania, 2019), în regia lui Hüseyin Tabak. Cea de-a 8-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Actorilor din Germania a avut loc vineri, 11 septembrie în Berlin. 

În „Gipsy Queen”, Alina Șerban a dat viață personajului Ali, o emigrantă, mamă singură de etnie romă, femeie curajoasă care luptă să le ofere copiilor ei o viață mai bună. Deși înainte de acest film actrița nu știa limba germană și nici să boxeze, aceasta a luat lecții și s-a pregătit intens. 

Filmul conține o scenă de box care scrie istorie cinematografică – cea mai lungă scenă de box filmată dintr-o singură dublă, în care Alina Șerban a întâlnit-o în ring pe Maria Lindberg, campioană mondială la box.

 Actrița Alina Șerban a amintit în discursul de acceptare a premiului despre propria experiență, în care s-a confruntat cu condiții improprii de trai, ca mulți alți copii, și despre puterea pe care mama ei i-a insuflat-o, de a putea vedea dincolo de sărăcie și rasism. Pentru interpretarea sa din “Gipsy Queen”, Alina Șerban a mai obținut premiul pentru “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Film Tallinn Black Nights 2019, cel mai important festival de film din Țările Baltice, precum și o nominalizare la Premiile Academiei Germane de Film (LOLA). 

Alina Șerban este actriță, dramaturgă si regizoare, inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom în România și câștigătoare a numeroase premii internaționale. Prima din familia ei care a absolvit liceul, ea și-a continuat studiile la UNATC București, New York University – Tisch și a obținut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.

Actrița și-a făcut debutul ca protagonistă în lungmetrajul „Singură la nunta mea/ Seule à Mon Mariage”. Filmul a fost selectat la Festivalul de la Cannes 2018, în programul ACID.

Foto: Deutscher Schauspielerpreis 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.