Național Cultură Ultima oră
Preşedintele Academiei Române a fost decorat cu Ordinul Coroana României, în grad de Comandor
Preşedintele Academiei Române a fost decorat cu Ordinul Coroana României, în grad de Comandor
29/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Custodele Coroanei Române, Margareta, a conferit, marţi, preşedintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor.

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost decorat "pentru eminenta sa contribuţie ştiinţifică în domeniul istoric, cu o privire aprofundată asupra istoriei medievale a Transilvaniei şi asupra complexităţii organizării locale şi a relaţiilor interetnice în perioada medievală; pentru proiectele şi programele pe care le susţine în calitate de preşedinte al Academiei Române, principalul for al ştiinţei şi culturii naţionale; pentru susţinerea publică a valorilor şi principiilor Coroanei Române, aducând fundamentare istorică importanţei prezenţei publice a Instituţiei Regale în România moderna şi contemporană".

Preşedintele Academiei a declarat, pentru Agerpres, că  ”Decoraţia este mai mult decât o măgulire. E o mare mulţumire sufletească, pentru care exprim întreaga gratitudine Casei Regale a României. E o împlinire istorică, într-un fel. Vine în continuarea unei meserii. Şi meseria mea, despre care îmi place să spun că e o misiune, e să studiez trecutul. Iar din trecutul românilor, secole întregi, de la 1.300 încoace, sunt legate de istoria noastră monarhică, iar din secolul XIX, monarhia constituţională ne-a adus integrarea într-o Europă democratică, în rândul ţărilor etalon pentru civilizaţia europeană şi asta nu este puţin lucru. Iar de la Principele şi Regele Carol până la Regele Mihai, România a străbătut paşi extrem de importanţi spre modernizare, ceea ce reprezintă un lucru extraordinar”.

De asemenea, MS Margareta a conferit Înaltul Patronaj următoarelor instituţii şi organizaţii: Federaţia Română de Ciclism, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", iar principele Radu a conferit Înaltul Patronaj Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti şi Federaţiei Ecvestre Române.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 Mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse Statului.

Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Majestatea Sa Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Casei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii.

Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce.

Membrii Ordinului, cetăţeni români şi străini, sunt numiţi pe viaţă, iar numărul lor este limitat astfel, pe grade: Mare Cruce: 50 membri; Mare Ofiţer: 160 membri; Comandor: 300 membri; Ofiţer: 600 membri; Cavaler: 1.200 membri.

Regele şi Regina poartă de drept Ordinul Coroana României, în grad de Mare Cruce.

Principesa Moştenitoare, precum şi principesele şi principii Casei Regale în vârstă de peste 18 ani primesc de drept Marea Cruce a Ordinului.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.