Național Cultură Ultima oră
”Între Chin și Amin” a câștigat premiul pentru Cel mai bun film, la Vienna Independent Film Festival
”Între Chin și Amin” a câștigat premiul pentru Cel mai bun film, la Vienna Independent Film Festival
05/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Acasă, în România, mențiune... peste hotare, ”Cel mai bun film”. Vorbim despre filmul ”Între Chin și Amin” regizat de Toma Enache și, probabil, dacă ne-ar fi interesat să captăm un anumit număr de cititori, poate avizi de o oarecare umbră de cancan ce ar fi putut reieși dintr-un asemena titlu, l-am fi ales ca titlu principal.

Dar cum este un film prea bun, frumos, sensibil și dureros pentru a îndrăzni măcar a-l trage într-o astfel de zonă, am ales titlul care va atrage doar acei oameni care se pot bucura de performanța unui film menit a pune pansament pe una dintre cele mai chinuitoare răni provocate de comunism: Reeducarea de la Pitești. 

Desigur, alta ne-ar fi fost bucuria dacă am fi putut folosi titlul de astăzi în contextul Galei UCIN 2020, însă cum AICI, ÎN ROMÂNIA, vremurile sunt încă departe de a se fi limpezit, ne-am bucurat și mâhnit deopotrivă pentru ”doar mențiunea” obținută acasă.

Ne bucurăm pe deplin, astăzi, de cel de-al 32-lea (posibil, însă, să fi pierdut totuși numărul real și să fie mai multe) premiu internațional câștigat de filmul regizat de Toma Enache. 

Este vorba, de fapt, de două premii obținute la ”Vienna Independent Film Festival”: Cel mai bun film și Cea mai bună muzică originală de film (Adrian Flautistu, Eduard Gore), după cum a anunțat regizorul pe pagina de socializare.

Anunț în urma căruia, acel public despre care vorbeam mai sus a ”grăit” prin mărturia unei doamne:

”FELICITARI, OAMENI MINUNATI!! Meritati din plin toata aceasta bucurie iar noi suntem aici, cu inimi pline de recunostinta. Va multumim pentru daruirea cu care ati muncit, pentru talentul vostru, pentru zilele si noptile traite poate in nesiguranta sau chiar indoiala, ca veti putea duce la capat acest proiect minunat. Va multumim ca nu ati renuntat si ca ati adus in lumina prezentului acest moment negru al istoriei. Multumim pentru ca, astfel, putem arata lumii, cerului si LOR ca nu i-am uitat si nu-i vom uita!”, a scris doamna Elena Grama. 

 

 Foto: Toma Enache

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.