Național Ultima oră
Veteranul de război Gheorghe Bădulescu a încetat din viață la 102 ani. A luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Veteranul de război Gheorghe Bădulescu a încetat din viață la 102 ani.  A luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
08/04/2021 ⋅ 1 comentarii

Încă o filă din istoria veteranilor de război s-a scris în ceruri, odată cu trecerea la cele veșnice a locotenentului (rtr) Gheroghe Bădulescu, unul dintre puținii veterani de război care a luptat la Cotul Donului și care se mai afla în viață în 2021. 

Veetarnul de război Gheorghe Bădulescu s-a născut în anul 1919 în satul Dara, comuna Pietroasele și s-a înrolat voluntar în Armata Regatului României, participând cu Regimentul 25 Infanterie la cel de-al Doilea Război Mondial.

După dezastrul de la Cotul Donului, acesta a supraviețuit, dar a căzut prizonier în mâinile sovieticilor. A îndurat foametea și condițiile inumane din lagărele din Siberia, dar nici măcar acestea nu au reușit să îl doboare. 

Eroul român s-a întors în țară după 13 de ani de chin în lagărele sovietice, potrivit documentelor oficiale prin care acesta a fost declarat cetățean de onoare al județului Buzău.

Anunțul privind decesul veteranului și eroului Armatei României a fost făcut de MApN pe pagina oficială de Facebook:

„Ne-a părăsit unul din cei mai longevivi veterani din Buzău, locotenent (în retragere) Gheorghe Bădulescu!

Nea Gheorghiță, cum era cunoscut în satul său, a cunoscut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial. Și-a văzut camarazii răpuși de gloanțele inamicului. A luptat în linia întâi , în cea mai sângeroasă bătălie dusă de Armata Română, la Cotul Donului, de unde a fost luat prizonier.

A trăit apoi chinurile prizonieratului în lagărele sovietice timp de nouă ani. Locotenentul (rtr.) Gheorghe Bădulescu a luptat în cadrul Regimentului 8 Infanterie din Buzău și ne-a învaţăt că datoria noastră morală este aceea de a cinsti memoria înaintaşilor care au plătit cel mai scump preţ, acela al vieţii, şi al celor care au trăit în condiţii grele, în prizonierat, departe de cei dragi, având un singur ideal de a obţine şi păstra pentru toţi independenţa naţională şi demnitatea de român.

Militarii garnizoanei Buzău îi prezintă onorul pentru modul în care, din anii războiului şi până astăzi, a depăşit cu fruntea sus greutățile vieţii.Drum lin către stele, nea Gheorghiță! Vei rămâne mereu o bucățică din istoria țării noastre!”, precizează MApN.

Dumnezeu să ni-l odihnească în pace!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

11.04.2021 08:46
Cătălin Vasile
Cinste şi onoare memoriei sale! Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace!