Național Ultima oră Cultură
Corina Chiriac a donat sute de piese de patrimoniu Muzeului Național de Istorie a României
Corina Chiriac a donat sute de piese de patrimoniu Muzeului Național de Istorie a României
17/09/2021 ⋅ 2 comentarii

Corina Chiriac a donat Muzeului Național de Istorie a României peste 300 de obiecte personale. Trofeele de la Cerbul de Aur și Steaua fără nume, cele mai frumoase rochii, instrumente muzicale, discuri de vinil cu dedicații, medalii, carnetele de artist și chiar pașapoartele Corinei vor putea fi văzute de către fanii ei. O parte din expoziție va fi dedicată documentelor familiei sale.

Donația cuprinde piese variate: pașapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee și diplome, medalii, certificate de naștere și de studii, documente și fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale și alte obiecte personale de familie.

Adunate timp de o sută de ani de către tipograful și graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de către compozitorul și profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) și de către fiica acestora, interpreta și compozitoarea Corina Chiriac, această donație documentează istoria a patru generații.

Toate aceste obiecte de patrimoniu vor fi disponibile on-line în proiectele virtuale ale MNIR, iar mare parte a acestei donații va fi prezentată publicului într-o expoziție temporară, spre sfârșitul lunii octombrie 2021, legată de aniversarea doamnei Corina Chiriac.

"Un an de zile m-am pregătit să mă gândesc ce fac cu aceste lucruri, care sunt extrem de importante pentru mine, şi mi-am dat seama - de o viaţă călătorind cu părinţii prin muzee sau singură -, mi-am dat seama că locul lor nu este acasă, într-o mapă, ci este undeva într-un muzeu. În realitate, nu dânşii au cerut, ci eu am bătut la uşa muzeului şi am întrebat - 'Nu cumva vreţi un act de donaţie de la 1915 cu timbru sec şi cu portretul Regelui Ferdinand?'", a mărturisit Corina Chiriac. 
Mai mult, Corina Chiriac a spus că vrea să fie voluntar la Muzeul de Istorie din Capitală. "M-am oferit să lucrez ca voluntar la muzeu, pentru că am destul timp la dispoziţie şi o grămadă de energie", a mai spus îndrăgita cântăreaţă.

 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

20.09.2021 15:59
Mioara POMETCU
O idee minunată ati avut doamna Corina Chiriac!!! Cate obiecte de patrimoniu se pierd, mare păcat! Felicitări!!!
19.09.2021 14:31
Viorica Jilavu
Felicitări pentru asa o idee! Domnul sa va aibă în paza! 🙏🙋‍♀️🙏