ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI – FESTIVALUL ”Aici-Acolo”, București, 25-29 mai 2023

Stire 29.05.2023 0 comentarii


În perioada 25-29 mai 2023, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la București, la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai). Șeful reprezentanței românești a primit cu această ocazie, din partea d-lui Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni (DRP),  în mod solemn, o diplomă pentru promovarea valorilor românești și păstrarea dialogului cu românii de preturindeni.

Consulul general Florin Vasiloni a însoțit la aceste manifestări o delegație de etnici români din Ungaria care au dat curs invitației DRP: Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Ioan Cozma, președintele Asociației Șahiștilor Români din Ungaria și director al Școlii Bilingve Românești din Săcal (Korosszakal), jud. Hajdu-Bihar; Tiberiu Roxin și Corina Olaru, profesori la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Gyula; Anca Stan, director adjunct și Sofia Pilan, profesor la Școala Generală “Lucian Magdu” din Bătania (Battonya), jud. Bekes.

Printre oficialii prezenți, s-au numărat  Paul Stănescu, vicepreședintele Senatului României; Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni (DRP); consilierele de stat de la Administrația Prezidențială Sandra Pralong și Anișoara Ancu; Cecilia Văduva, secretar general adjunct la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Geea Balazsi Titieni, secretar general adjunct la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; prefectul jud. Satu-Mare, Radu Roca; alături de o delegație din Satu-Mare; parlamentari români; diplomați români; reprezentanți ai diferitelor ministere, agenții și instituții ale statului român, prefecți, primari, rectori,  etc.

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, a cuprins o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul a adus împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul s-a bucurat de suportul unor instituţii cum ar fi: Camera Deputaților, Patriarhia Română, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Universitatea Națională de Arte, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian Drăghici, Mircea Florian, etc. Programul Festivalului a cuprins:

În după-amiaza zilei de joi, 25 mai, de la ora 16:00, Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei, 49-53) a găzduit, în Sufrageria Regală deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo”. În aceeași locație, de la ora 17:00, a avut loc un concert de muzică barocă al „Ansamblului SEMPRE”

Ziua de vineri, 26 mai, la ora 10:00, a debutat cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”(Șos. Pavel D. Kiseleff 28-30)De la ora 16.00, participanţii la Festival sunt invitaţi la un tur al expoziției Romanian Design Week, un proiect al ”The Institute” (în Piața Amzei), cel mai mare eveniment interdisciplinar din România care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Începând cu ora 18:00, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), a avut loc vernisajul expoziție de artă plastică „Dialog”, curatoriată de Anca Boeriu (Preşedinta Filialei Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici). Expoziţia a fost deschisă în perioada 22 – 28 mai și a propus un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA, etc. Expun: Mihaela Anura, Adriana Blendea, Ionuţ Theodor Barbu, Adriana Florea Băloiu, Brînduşa Bontea, Dorin Creţu, Anca Seel-Constantin, Ilie Chiobaş, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Ion Ilarion Isaila, May Oana Isar, Sofia Fränkl, Nicole Jutka, Rodica Lomnăşan, Petru Lucaci, Maria Scarlat Maliţa, Cristian Paraschiv, Ovidiu Petca, Mariea Petcu, Emilia Persu, Alec Vianu, Olivia Yanku, Anca Szonyi Thomas, Mirela Traistaru. De la ora 18:30, la ARCUB, împreună cu artiștii Dana și Stéphane Maitec s-a vizitat expoziția „Reflections #2”, care prezintă un un nou mod de a face fotografie. În continuare, tot în incinta ARCUB, Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte a organizat o prezentare de modă a studenților săi.

Ziua de sâmbătă, 27 mai, a debutat la ora 10:30 la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala „C.A. Rosetti”, au avut loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni. În după-amiaza aceleiași zile, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), ora 18:00, a avut loc o masă rotundă cu tema ”România este acasă”, moderată de prof. Ion Bogdan Lefter. Începând cu ora 19:30, ARCUB a găzduit un moment artisticinstrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului, duminică, 28 mai, a cuprins slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Slujba arhierească a avut în centru pe IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale, alături de alți ierarhi din diaspora și un sibir de preoți. 

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

La Festival au participat peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Organizarea evenimentului a fost asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro
Ai aflat ceva interesat?
Trimite-ne imagini /video surprinse de tine